Nyhetsmediens troverdighet

«Fake news» har den siste tiden blitt et svært omtalt og populært begrep. Likevel er ikke dette noen sensasjon. Det er noe vi alltid har sett gjennom blant annet rykter og konspirasjon. Det har blitt enda viktigere å kunne skille mellom usannheter og reell journalistikk. Men hvordan kan man egentlig skille mellom fake news og det som faktisk er sant, når fake news fremstilles som virkelige nyheter? Fake news benytter seg i tillegg av journalistiske virkemidler som det enda vanskeligere å oppdage.

news-2094394_960_720

Illustrasjon hentet fra pixabay.com

Vox Publica, et magasin for demokrati og ytringsfrihet, beskriver meget godt i denne artikkelen hva fake news faktisk dreier seg om. Det er vel ikke til å legge skjul på at Dondald Trump er en av dem som har bidratt til å gjøre dette begrepet velkjent. Vox Publica beskriver blant i artikkelen sin hvordan Trump uttalte seg til en CNN-journalist på sin første pressekonferanse etter valget. Han kom med utsagnet «You are fake news» og nektet å svare på spørsmålet journalisten stilte.

Jeg mener det er viktig å skille mellom det å feilinformere leserne med intensjon og det å komme med feil informasjon ved en feiltagelse. En glipp i researchen kan så klart skje, men det er viktig å komme med en oppklaring så fort man oppdager feilen. Dette viser igjen hvor viktig det er å sjekke kildene sine. Forsker Helle Sjøvaag ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) forklarer at fake news er ikke meninger fra en motstander som ikke mener det samme som en selv. Hun sier også at fake news er ofte økonomisk eller ideologisk motivert.

I år har vi blitt utsatt for dette begrepet i mye større grad enn tidligere. Muligens har vi også blitt utsatt for fake news i praksis. Det viktigste er at vi nå forhåpentligvis er mer klar over at dette kan forekomme, og er mer kritisk til det vi leser.

5 kommentarer om “Nyhetsmediens troverdighet

  1. Interessant hvordan du trekker inn historiske eksempler, og hvordan «fake news» lenge har vært tilstede – det handler i stor grad om hvem som definerer «sannhet». Spennende artikkel du linker til, som du også forteller noe om, og viser eksempler fra. Interessant at du trekker inn Helle Sjøvaag, selv om jeg blir nysgjerrig på hva Helle egentlig mener. Jeg tenker særlig på at ideologiske meninger, ofte vil dreie seg om andre (eller de samme) meninger som man selv har. Det høres merkelig ut i forhold til «fake news er ikke meninger fra en motstander som ikke mener det samme som en selv». For hva er egentlig sannhet? Det tenker jeg er opp til den som ytrer meningen å begrunne, og alle oss andre å imøtegå.

    Likt av 1 person

  2. Du skriver et interessant innlegg om nyhetsmedienes troverdighet!

    Du starter med å skrive om selve fenomenet «Fake news» og leseren får et tydelig innblikk om hva blogginnlegget handler om. Fake News er jo et relativt kjent fenomen i dag, og som du sier mye på grunn av Donald Trumps hyppige bruk av begrepet.

    Savner derimot flere eksterne kilder, og/eller flere hyperlenker som kunne belyst temaet bedre. Hyperlenker gjør at brukervennligheten øker og leseren kan selv velge om hun eller han ønsker å klikke seg inn på sidene, også i hvilken rekkefølge og hvor mange ganger.

    Flott at du helt til sist kommer med egne meninger om temaet. Jeg mener også at det er viktig å skille mellom intendert feilinformasjon til publikumet og feilinformasjon ved feiltakelse.

    Innlegget er godt skrevet, og jeg synes du har forklart temaet på en tydelig og interessant måte!

    Likt av 1 person

  3. Jeg synte du tar for deg «fenomenter» fake news godt! Du drar både inn eksterne kilder, samt kommer med dine egne meninger rundt saken. Som deg mener jeg det også er viktig å skille mellom feilinformasjon til publikum med vilje, og ved uhell – for uhell kan skje. Godt innlegg!

    Likt av 1 person

  4. Flott at du har med både informasjon som er bygget på fakta, samt dine egne meninger mot slutten av innlegget. Innlegget ditt er enkelt å lese, hvor du har med flere eksempler og forklaringer på begrepet <>. Kunne ha ønsket at du hadde med noen flere eksempler for å belyse denne saken bedre, men det er bare litt småpirk. Alt i alt syns jeg at du får forklart og vist til begrepet <> på en god måte og har med gode eksempler.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar